Ontmoetingsplek tussen de dieren

Thema: Voorzieningen
"Met de verfbeurt is de boerderij enorm opgeknapt."

Ontmoetingsplek tussen de dieren

11-09-2018 om 09:20

De kinderboerderij is een populaire ontmoetingsplek in Odijk. Met behulp van het Oranje Fonds en vrijwilligers van RegioBank is de boerderij grondig opgeknapt.

Sociale ontmoetingsplaats

Anita Stolker is 14 jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij de kinderboerderij. “De kinderen waren toen klein en ik wilde ook graag iets voor mezelf doen. Ik zag een oproepje in de krant dat de kinderboerderij vrijwilligers zocht. Ik ben begonnen om 1x per maand te helpen. Ondertussen doe ik van alles: ik zit in de beheerdienst, het bestuur, de feestcommissie, het medisch team en het dierenteam.” De kinderboerderij is een sociale ontmoetingsplaats in Odijk. In het weekeind is het altijd heel erg druk. Kinderen kunnen ook meehelpen en leren zo veel over dierverzorging; hoe til je een konijn op? Wat eet een rat? Doordeweeks komen er jongeren met een rugzakje helpen en mensen met een lichte verstandelijke beperking. “Voor hun is dat fijn, maar wij zijn natuurlijk ook blij met de hulp,” zegt Anita.

Oranje Fonds

Afgelopen voorjaar deed de kinderboerderij mee met de Oranje Fonds collecte. Met een groepje van 5 of 6 vrijwilligers gingen ze langs de deuren gegaan. “Ik had hele leuke gesprekken aan de deur,” vertelt Anita. “Sommige mensen wisten niet precies wat her oranjefonds doet. Ik kon dat dan uitleggen. Als ik dan vertelde dat de helft van de opbrengst naar de kinderboerderij ging reageerden de mensen enthousiast. ‘Oh dan geef ik wat extra’s’, zeiden ze dan.” Uiteindelijk hebben de vrijwilligers van de kinderboerderij €740,-  opgehaald. “Met het geld hebben we een nieuw net over de kippenvolière gemaakt, zodat de kauwtjes en kraaien er niet meer bij kunnen. Ook hebben we de konijnenweide opgeknapt.”

RegioBank

In maart hielpen medewerkers van RegioBank de kinderboerderij met schilderen. Studenten van het Nimeto maakten een planning van de werkzaamheden en begeleidden de bankmedewerkers. Een week lang kwamen er elke dag een stuk of 10 vrijwilligers. Het was een hele onderneming. Anita: “Eerst de luiken en het gaas eraf, dan schoonmaken, grondverf et cetera. Er stond een partytent met een picknicktafel. Ik heb elke ochtend koffie gezet voor de vrijwilligers, dat is het minste wat je als kinderboerderij voor ze kunt doen. Het was echt een metamorfose: eerst was de boerderij helemaal bruin, en nu is hij groen. Dat oogt toch wat frisser en moderner. Het is zo enorm opgeknapt.”

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.