Ouderen mobieler door buurtinitiatief Mobuur

Thema: Voorzieningen
"Het gaat om ritjes op ‘pantoffelafstand’"

Ouderen mobieler door buurtinitiatief Mobuur

20-10-2017 om 10:16

Even tussendoor naar de kapper? Als je ouder bent, is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Voor veel ouderen is vervoer een lastige kwestie. Inwoners van de wijken Kerschoten en De Naald in Apeldoorn besloten hier verandering in te brengen. Met het buurtinitiatief Mobuur kunnen ouderen snel even naar de winkel in de buurt als ze dat willen. Of naar het park.

Twee elektrische auto’s worden ter beschikking gesteld in de wijken Kerschoten en de Naald als alternatief voor het openbaar vervoer.  “Het gaat om ritjes op ‘pantoffelafstand’. Met name voor mensen die niet meer makkelijk zelf ergens naar toe kunnen en altijd maar buren of hun kinderen moeten vragen. Die mensen dreigen te vereenzamen. Hoe gaaf zou het zijn als wij dat vervoer kunnen regelen naar het Mercatorplein, de Groene Hoven, de kapper of naar vrienden”, vertelt Marjolein Tillema, één van de initiatiefnemers. Vooral ouderen zouden hier goed mee zijn geholpen.

Altijd wel eentje in de buurt

Twee vrijwilligers gaan zich inzetten voor de ritjes in de buurt, in de eerste instantie op werkdagen. Het streven is dat de Mobuur-auto na een belletje in 10 minuten voor de deur staat. “Omdat de auto’s in de wijk blijven, is er altijd wel eentje in de buurt”, zegt Marjolein. De gebruikers betalen een tarief van ongeveer € 1,50. De terugreis is hierbij inbegrepen wanneer deze binnen het uur valt. Het is niet de bedoeling dat gebruikers met de auto naar het ziekenhuis of naar het theater Orpheus worden vervoerd. “We willen geen concurrent worden van de taxi.” 

Mooi alternatief voor openbaar vervoer

Gemeente Apeldoorn is enthousiast over het buurtinitiatief en heeft subsidie toegezegd. De gemeente zoekt al enige tijd naar nieuwe vormen van openbaar vervoer en dit is een prima alternatief. Mobuur past met de elektrische auto’s goed bij het duurzaamheidsproject Kerschoten Energie Neutraal. De elektrische auto’s kunnen worden opgeladen worden met stroom die in de wijk wordt opgewekt. Ook ligt er een subsidieaanvraag bij de provincie Gelderland. “We hopen dat na verloop van tijd het systeem zichzelf kan bedruipen”, zegt Marjolein. De verwachting is dat Mobuur februari van start gaat.

 

Bron: De Stentor
Bron foto: Veendammer

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.