Snel internet voor iedereen

Thema: Voorzieningen
"Het grootste gedeelte van de investering is opgebracht door de bewoners."

Snel internet voor iedereen

04-09-2018 om 14:19

Op sommige plekken in Nederland is nog geen snel internet te krijgen. Noord-Beveland in Zeeland was tot voor kort zo’n gebied. Omdat het gebied dun bevolkt is, vond de gemeente het aanleggen van glasvezel een te grote investering. De coöperatie Energiek Noord-Beveland besloot daarom het heft in eigen hand te nemen.

Breedband

“We hebben een snelle internetverbinding via breedband gerealiseerd voor het hele buitengebied”, aldus bestuurslid Hans Jager. “Op ons kleine eiland wonen ruim 7.000 mensen. In dit buitengebied liggen alleen telefoonkabels, voor glasvezel is het niet interessant genoeg. Dus maken we gebruik van een ADSL-verbinding, of een mobiele verbinding. Maar met ruim 25.000 toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken is die optie uiterst onstabiel en onbetrouwbaar voor de bewoners én de ondernemers van Noord-Beveland.

Win-win situatie

Via KNHM kreeg de coöperatie advies van Arcadis. Door het plaatsen van twee Greenet zendmasten konden ze het buitengebied voor het grootste deel aansluiten op een breedbandverbinding. Dat vroeg nog steeds om een investering van ruim 70.000 euro. “We zijn gaan praten met de eigenaren van windmolens en een grasdrogerij op het eiland: als we net onder de wieken een zender ophangen, scheelt dat een hoop geld. Deze bedrijven kunnen dan laten zien dat ze meewerken aan de leefbaarheid van het eiland, en wij sparen geld uit omdat we geen zendmasten hoeven te plaatsen. Een win-win situatie.” Uiteindelijk is de totale investering daarmee teruggebracht naar 10.000 euro. Het grootste gedeelte daarvan is opgebracht door de bewoners zelf.

Voor en door burgers

Inmiddels heeft Energiek Noord-Beveland meer dan 100 deelnemers. Zij hebben geen last meer van toeristen die alle data opsnoepen. Zij kunnen WiFi aanbieden aan hun gasten, Netflix kijken of gamen. Het project is een prima voorbeeld van échte participatie, voor en door burgers.

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.