Wensauto haalt heel Boekend en Hout-Blerick achter de geraniums vandaan

Thema: Voorzieningen
"Het scheelt dat veel chauffeurs vertrouwd zijn, uit de dorpen zelf"

Wensauto haalt heel Boekend en Hout-Blerick achter de geraniums vandaan

06-07-2017 om 10:24

Op 1 juni 2015 kreeg Stichting de Bekkerie in Boekend (gemeente Venlo) een Wensauto van de  provincie Limburg. In Boekend en het nabijgelegen dorpje Hout-Blerick rijdt geen openbaar vervoer, dus op deze manier kunnen mensen die geen auto hebben toch naar het ziekenhuis of op visite. De eerste maand maakten 88 mensen gebruik van de dienst. Nu, bijna 2 jaar later, zijn er twee Wensbussen bijgekomen, en zitten ze op 1600 vervoerde gasten per maand!

30 vrijwillige chauffeurs

“De Wensauto en de Wensbussen rijden de hele week, van ’s morgens 8 tot ’s avonds 6 uur vrijwel continu, met op zaterdag twee voertuigen en op zondag één”, vertelt een van de initiatiefnemers, Jan Jaspers van de Bekkerie, het multifunctionele centrum in Boekend. “We hebben 4 mensen die de planning doen, en 30 vrijwillige chauffeurs. Die zijn er zo druk mee dat ze soms nauwelijks tijd hebben om naar het toilet te gaan. Maar ze doen het allemaal met veel plezier.”

Kat uit de boom

Het succes kwam niet vanzelf, herinnert Jaspers zich. “Boekend en Hout-Blerick zijn kleine, hechte dorpen, en de mensen kijken de kat uit te boom. Maar toen de eerste mensen er gebruik van maakten en er enthousiast over vertelden, begon het al snel te lopen. Het scheelt dat veel chauffeurs vertrouwd zijn, uit de dorpen zelf.”

Laagdrempelig

Zo’n ritje kost €1,50. Opvallend is dat Omnibuzz (dat taxivervoer verzorgt voor mensen met een WMO-indicatie) geen enkel bezwaar maakt. Jaspers: “Ze vinden het een mooie aanvulling. Deze mensen zouden anders geen taxi hebben genomen. Voor ziekenhuisbezoekjes schakelden mensen eerder familie of buren in. Maar dit is veel laagdrempeliger en het is nog gezellig ook. Veel chauffeurs en gasten hebben hun vaste dagen, dus ze leren elkaar kennen en er ontstaan hele gesprekken in de wensbus.”

Nieuwe relatie door de Wensbus

Gasten laten zich niet alleen naar dokter, ziekenhuis of fysiotherapie rijden. “Mensen vinden het ook prettig om zelf boodschappen te kunnen doen. Ze gaan op verjaardagsvisite, kegelen, kaarten of oppassen op de kleinkinderen. Het mooiste vind ik de man van in de negentig die dankzij ons een nieuwe relatie heeft. In het begin brachten we hem op zaterdagochtend naar zijn vriendin en haalden we hem eind van de middag op. Na een tijdje verschoof het ophalen naar de zondag. En tegenwoordig hoeven we hem pas op de maandag weer op te halen!”

Geen excuus meer!

Inmiddels omvat het voedingsgebied van de Wensauto ook de kern Blerick van Venlo, en Jaspers hoopt dat andere projecten ook de rest van Groot Venlo gaan bedienen. “Met de Wensauto heeft niemand meer een excuus om achter de geraniums te blijven zitten!”

Meer informate over de Wensauo >>

Jan Jaspers  van de Wensauto Boekend gaf op het PlattelandsParlement van 17 juni jl. de workshop ‘Openbaar vervoer: Door wie en Voor wie?’
 

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.